Hepatitis Penyakit Keradangan Hati

Hepatitis Penyakit Keradangan Hati

Hepatitis Penyakit Keradangan Hati. Hepatitis adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan keradangan hati. Keradangan hati boleh disebabkan oleh beberapa virus (hepatitis virus), bahan kimia, dadah, alkohol, gangguan genetik tertentu atau oleh sistem imun yang terlalu aktif yang tersilap menyerang hati, dipanggil hepatitis autoimun. Bergantung pada perjalanannya, hepatitis boleh menjadi akut, yang menyala secara tiba-tiba dan kemudian hilang, atau kronik, yang merupakan keadaan jangka panjang yang biasanya menghasilkan gejala yang lebih halus dan kerosakan hati yang progresif.

Jenis-jenis Hepatitis

Terdapat lima virus yang menyebabkan pelbagai bentuk hepatitis virus: hepatitis A, B, C, D dan E. Hepatitis A kebanyakannya adalah penyakit bawaan makanan dan boleh disebarkan melalui air yang tercemar dan makanan yang tidak dibasuh. Ia adalah yang paling mudah untuk dihantar, terutamanya pada kanak-kanak, tetapi juga paling tidak mungkin merosakkan hati dan biasanya ringan dan diselesaikan sepenuhnya dalam tempoh enam bulan. Hepatitis B boleh berjangkit melalui pendedahan kepada darah, jarum, picagari atau cecair badan yang tercemar dan daripada ibu kepada bayi. Ia adalah gangguan kronik dan dalam beberapa kes boleh menyebabkan kerosakan hati jangka panjang, kanser hati dan sirosis hati selepas bertahun-tahun membawa virus. Hepatitis C hanya berjangkit melalui darah yang dijangkiti atau daripada ibu kepada bayi baru lahir semasa bersalin.

Ia juga boleh menyebabkan kanser hati dan sirosis dalam jangka masa panjang. Hepatitis D hanya ditemui pada orang yang juga dijangkiti hepatitis B. Hepatitis E kebanyakannya ditemui di Afrika, Asia dan Amerika Selatan. Ubat-ubatan tertentu yang umumnya selamat boleh menjadi toksik kepada hati dan menyebabkan hepatitis (hepatitis yang disebabkan oleh dadah) apabila diambil secara berlebihan atau dalam dos yang sangat tinggi. Ini termasuk acetaminophen (Tylenol) dan juga vitamin A. Semak dengan pakar pediatrik anda tentang dos yang sesuai untuk anak anda.

•Hepatitis autoimun
•Hepatitis A
•Hepatitis B
Hepatitis C
Hepatitis D
Hepatitis E
Hepatitis neonatal

Simptom

Malaise
Kelembutan perut, terutamanya di sudut kanan atas
Keletihan
Jaundis (kulit kuning dan bahagian putih mata)
Air kencing berwarna gelap
Najis berwarna cerah
Sakit perut
Mual dengan atau tanpa muntah
Perut bengkak akibat pengekalan cecair

Diagnosis

Perkara berikut diperlukan untuk mendiagnosis hepatitis:

Pemeriksaan fizikal, yang mungkin atau mungkin tidak mendedahkan hati yang bengkak dan membesar
Ujian darah untuk memeriksa enzim hati yang meningkat apabila hati rosak atau dijangkiti, serta ujian darah untuk memeriksa kehadiran mana-mana daripada lima virus yang menyebabkan hepatitis
Ultrasound hati untuk mengesan sebarang perubahan
Biopsi hati untuk mengesahkan keradangan yang disyaki apabila ujian lain tidak dapat disimpulkan dan untuk menentukan tahap kerosakan hati yang tepat.

DTX Complex Untuk Masalah Hati

Saya dah makan semua vitamin Shaklee dan guna semua product Shaklee
hanya 1 product ini saya LAST sekali cuma. dan cukup takut nak cuba sebab orang cakap HEALING CRISIS nya teruk !!!!
Sampai la 1 masa saya ke kelas nutrisi belajar dengan Nutritionist Shaklee.
PENTINGYA MENJAGA KESIHATAN HATI !!!!
Hati penapis segala bagai .. cuma bayangkan kita water filter yang tapis kekotoran tu. korang servis setahun berapa kali? kalau tak servis 20 tahun agak agak water filter tu jadi apa?
jadi bayangkan hati kita tak servis 20-30 tahun…
ketaq kaki dengar masa kelas tu… tekad nak ambil la jugak.
Apa yang terjadi bila ambil DTX ini boleh kali pertama???
HEALING CRISIS teruk sangat ke?
1. Jerawat naik banyak !!!
dah lama tak naik jerawat. sekali naik banyak dan besar dan sakit pulak tu… stress mak uolss.
stop makan DTX ke? oh tidak sebab kena faham kenapa jerawat naik..
Sebenarnya…. Kehadiran jerawat adalah satu tanda dari krisis pemulihan atau healing crisis… Apabila mengambil suplemen, badan kita mula mengeluarkan toksin dan racun-racun senyap yang dah sekian lama berada dalam tubuh kita.
2. Period banyak giler
masalah period tak tetap sejak azali lagi. lepas makan DTX ni memang kaw kaw la keluarnya. Bagus la baru la cuci betul betul.
lama tak healing crisis ni?
period ni kejap je. period bulan seterusnya dah macam biasa.
jerawat agak lama… tp sekali je naik. lepas tu takde yang naik. jerawat yang lama makin lama makin surut. sekarang dah takde..
masa healing crisis minum air banyak banyak. sabar !!
Healing Crisis ni penting untuk cuci badan korang. moral of the stroy SABAR & TERUSKAN MAKAN.
korang akan menikmati hasilnya selepas tu..
serius weii rasa best giler lepas makan DTX. salah 1 nya berat senang turun. berat susah nak turun sebab toksin banyak.huhuhu

Shaklee DTX Complex mengandungi bahan-bahan terbaik
untuk menjaga kesihatan hati.
1 : Ekstrak Biji Benih Pokok Susu Tisel
* Melindungi hati daripada toksin,termasuklah dadah,racun dan bahan kimia.
* Merawat masalah hati seperti hepatitis dan sirosis
* Membantu masalah kulit seperti psoriasis dan ekzema
* Membantu mencegah dan merawat masalah batu karang
2 : Dandelion
* Membantu fungsi hati dan sangat berguna ketika berlaku kebengkakan hati (hepatitis)
* Membantu penghadaman dengan merangsang pengaliran hempedu
* Bertindak sebagai julap lembut untuk masalah sembelit
* Melawan tumor dan kanser
* Merendahkan paras gula dalam darah
3 : Cendawan Reishi
* Membina imun dan membantu dalam mencegah atau merawat kanser
* Mengurangkan masalah bronkitis,sinusitis
* Membantu enceah penyakit jantung
* Merawat sindom keletihan
4 : Articok
* Membina semula sel-sel hati
* MErangsang pengaliran hempedu
5 : Kunyit
* Merupakan bahan anti oksida
* Mempunyai kesan anti viral terhadap HIV
6 : Schizandra
* Berkait dalam merangsang sintesis protien,meningkatkan jumlah enzim di dalam hati untuk detox
* Memperlahankan pembentukkan toksin
Harga 1 botol RM156 untuk 90biji
MURAH sangat tu kalau di bandingkan kalau Hati korang sakit. bukan sakit hati kat orang itu ini ye…

Nutriferon Shaklee

Pasti Ramai yg belum tahu manfaat Nutriferon. . Jom kak Rose kongsikan.
Sebenarnya Nutriferon merupakan rumusan berpaten istimewa yang membantu meningkatkan tahap keimunan badan tanpa penggunaan antibiotik sintetik yang boleh menyebabkan kesan sampingan pada manusia.
🌿Kebaikan Nutriferon Shaklee🌿
🍊Menguatkan sistem imun dalam masa 3 hari.
-Kajian menunjukkan interferon mampu meransang dan mempertingkatkan keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh untuk membunuh T-cells, B-cells & Makrofag. Oleh itu, Nutriferon dapat membantu:-
a. Sesiapa yang menghadapi masalah tahap keimunan yang rendah.
b. Sesuai untuk yang kerap selsema, kerap demam dan kerap jatuh sakit melebihi seminggu
c. Ibu menyusu yang mana anaknya masih kerap demam atau demam berpanjangan
🍊Bantu lawan kanser dan tumor otak.
-Polisakariada yang terdapat dalam interferon semulajadi meransang dan mengaktifkan immunoglobulin melawan sel-sel tumor dan kanser.
🍊Bantu kurangkan ketidakselesaan sewaktu kemoterapi.
-Polisakarida juga membantu mengurangkan ketidakselesaan semasa rawatan kemoterapi dijalankan.
🍊Melindungi dari Influenza dan Selsema.
-Membantu menyeimbangkan respon alergi terhadap persekitaran dan pencemaran udara, berkesan melindungi virus mikrob seperti selsema, alergi dan inflamasi serta influenza.
Oleh itu, Nutriferon sesuai :
a. Bagus untuk immune booster pada keadaan ketika cuaca tidak menentu, jerebu
b. Sangat sesuai untuk orang yang kerap dikelilingi orang ramai
🍊Meringankan stress dan Kelesuan.
-Rumusan nutriferon dapat ringankan rasa tidak sihat yang disebabkan oleh keresahan, stress, kelesuan dan gaya hidup yang sibuk
🍊Melambatkan penuaan.
-Formula unik nutriferon semulajadi yang pertama di dunia sebenarnya dapat meransang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman dan menjadikan sel-sel kulit lebih sihat dan muda
🍊Mengurangkan infeksi dan sakit kronik pesakit-pesakit hepatitis B & C
-Keberkesanan kebaikan Nutriferon Shaklee dalam memerangi dan mengurangkan.

Leave a Reply