Elderberry Antioksidan Terhebat ?

Elderberry Antioksidan Terhebat ?

Elderberry Antioksidan Terhebat menjadi trend sebagai salah satu ubat herba terlaris di Amerika Utara. Walaupun penatua Eropah telah digunakan secara perubatan selama ribuan tahun, bukti klinikal baru-baru ini yang menyokong manfaatnya yang digabungkan dengan kemudahan ekstrak standard akhirnya memberi elderberry pengiktirafan yang pantas.

Sejarah Elderberry

Penatua Eropah, atau Sambucus nigra, L. adalah semak kecil seperti pohon yang berasal dari Eropah, Afrika Utara, dan Amerika Utara. Ia mudah dikenali oleh bunga putih berkrimnya dan beri ungu tua yang manis. Elder telah lama dibudidayakan untuk beri dan penggunaannya yang popular dalam jem, jus, dan wain, tetapi sifat terapi beri ini sangat menonjol.

Kerjaya lama Elderberry sebagai ramuan perubatan bermula dari 400 SM ketika Hippocrates dikutip merujuk kepada penatua sebagai “dada ubatnya.” Banyak doktor klasik, seperti Theophrastus, Dioscorides, dan Galen, juga menganggap pokok tua dan buahnya sebagai sumber ramuan penyembuhan.

Kajian klinikal moden kini menyokong penggunaan sejarah elderberry dan mempercepatnya menjadi tumpuan pengguna dengan mengenal pasti bagaimana dan mengapa ia memberi manfaat kepada kita. Berikut adalah empat faedah utama elderberry.

1. Sokongan Antioksidan

Elderberry adalah sumber antioksidan yang indah, termasuk antosianin dan flavonoid, seperti quercetin, rutin, dan isoquercetin. Antioksidan makanan seperti itu adalah komponen penting dalam menguruskan tindak balas keradangan yang sihat dalam tubuh dan mengatasi tekanan oksidatif dengan meneutralkan radikal bebas. Ini penting kerana radikal bebas adalah molekul tidak stabil yang terbentuk semasa proses metabolik normal dan dari pendedahan kepada agen asing di persekitaran. Mereka adalah faktor yang mendasari perkembangan banyak penyakit kronik.

Antioksidan Elderberry dianggap sebatian aktif utama di sebalik banyak penggunaan perubatannya, termasuk kesan imunomodulasi. [5,6] Oleh itu, ketika memilih ekstrak elderberry komersial, penting untuk memastikan bahawa ia diseragamkan kepada kepekatan antioksidan tertentu.

2. Nilai Pemakanan

Selain antioksidan, elderberry sangat berkhasiat. Mereka mengandungi fitosterol, karbohidrat, protein, asid lemak, dan banyak vitamin dan mineral yang menyumbang kepada kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan. Sebagai perbandingan, elderberry mentah mengandungi lebih dari lima kali zat besi dan kalsium, empat kali vitamin C, dan sepuluh kali ganda kandungan vitamin A dari blueberry mentah.

Apabila dimakan sebagai makanan, elderberry perlu dimasak. Beri mentah mengandungi glikosida sianogenik toksik yang dapat menumpuk di dalam badan sebagai sianida dan menyebabkan penyakit. Panas membantu menurunkan toksin dan menjadikannya selamat untuk dinikmati.

3. Melegakan Selsema

Sesiapa yang berharap dapat melewati musim selsema dan selesema ini tanpa cedera harus mempertimbangkan untuk menambahkan ekstrak elderberry ke gudang sokongan mereka. Elderberry secara tradisional digunakan untuk menghilangkan gejala selsema dan selesema seperti demam, batuk, sakit tekak, penumpukan lendir (catarrh), dan kesesakan saluran pernafasan atas. Kajian makmal dan klinikal kedua-duanya menyokong faedah ini dan menunjukkan sifat-sifat penuaan imun, anti-virus, dan anti-mikroba elderberry sebagai sebab yang mendasari.

Ekstrak Elderberry terbukti dapat mematikan strain influenza A dan B, sementara dua kajian klinikal yang berasingan menunjukkan bahawa orang yang mengambil ekstrak elderberry standard dapat memendekkan tempoh gejala influenza hingga empat hari. Mereka yang mengambil elderberry juga mengalami penurunan 73% dalam gejala klinikal dan peningkatan pengeluaran antibodi terhadap virus influenza.

Elderberry juga terbukti berguna untuk orang dewasa yang prihatin dengan pendedahan kepada virus selesema semasa dalam perjalanan. Penumpang kapal terbang yang mengambil ekstrak elderberry standard selama 10 hari sebelum perjalanan, diikuti dengan tambahan empat hingga lima hari semasa tiba di destinasi mereka, melaporkan lebih sedikit episod selesema dan lebih sedikit gejala sejuk daripada penumpang yang dilengkapi dengan plasebo.

4. Keselesaan Sendi

Elderberry digunakan dalam perubatan herba untuk membantu melegakan sakit sendi yang berkaitan dengan keadaan seperti arthritis. Sebilangan besar bukti yang menyokong penggunaan ini didasarkan pada kandungan antosianin elderberry dan peranannya dalam menguruskan tekanan dan keradangan oksidatif — dua faktor utama kesakitan. Walaupun beberapa kajian manusia telah dilakukan, antosianin dipercayai dapat mengurangkan kesakitan radang sendi dengan menghalang pengeluaran dan aktiviti protein pro-radang, serta mengurangkan kerosakan tisu akibat tekanan oksidatif.

Produk Elderberry Shaklee

1. VIVIX

Disebabkan khasiat dan manfaat elderberries yang banyak, Shaklee telah menggunakannya sebagai salah satu ramuan istimewa di dalam Vivix. Vivix juga salah satu produk hebat keluaran Shaklee yang sedang dipatenkan. Anda telah tahu tentang ramuan istimewa Vivix, saya pun kalau demam memang cepat-cepat ambil sesudu kecil Vivix. Memang cepat mujarab. Rupanya itulah manfaat yang diambil daripada buah elderberries.

Ramuan hebat seperti elderberries di dalam Vivix membantu meningkatkan kesihatan. Vivix mengandungi banyak ramuan hebat seperti elderberries dapat membantu meningkatkan kesihatan. Sebenarnya cara paling berkesan untuk mengelakkan penyakit kronik adalah dengan meningkatkan pertahanan badan di samping meningkatkan pengambilan anti oksidan anda. Dengan Vivix, anda boleh mengambil manfaatnya terutama ia mengandungi banyak ramuan hebat seperti elderberries.

VIVIX Shaklee testimonials MERAH

2. LIFE SHAKE ELDERBERRY

Untuk makluman produk ini baru dilancarkan pada bulan Julai 2021. Kalau korang pelanggan setia Shaklee dan sudah biasa minum ESP, Cinch dan Meal Shakes korang boleh dapat manfaat ketiga-tiga produk ni di dalam Life Shake Elderberry Shaklee. Life Shake ni minuman yang lengkap, kaya dengan protein, kalsium, serat, vitamin dan mineral, dan juga ada tambahan ekstrak Elderberry untuk meningkatkan perlindungan. Elderberry ni yang tak ada dalam ESP dan Cinch Shake. Tu yang menarik Life Shake ni. Tahu tak Shaklee menggunakan buah beri yang terbaik dan yang paling tinggi antioksidan dalam kalangan keluarga beri iaitu Elderberry.

3. HERO KIDDO

Hero Kiddo Shaklee..Multivitamin Shaklee..Sesuai untuk kanak-kanak. New Product akan launch tak lama lagi! Supple-ment kanak kanak dalam bentuk gummy. Sesuai sgt untuk kuatkan imuniti badan anak anak anda. Mak pak pon boleh j0in makan sekali jugak . Bestnyaa ada Vitamin C, Vitamin D, Zinc, Antioxidants /Elderberry dan 0 Sugar.

4. ELDERBERRY TEA MIX

Untuk coffee lover yang nak mula kurangkan pengambilan caffein, boleh cuba Elderberry Tea Mix. Tea Mix ni dengan campuran teh hijau, putih, dan merah yang ekslusif dan kaya antioksidan, serta mempunyai ekstrak Elderberi yang menyokong sistem imun kita. Elderberry Tea Mix juga mengandungi taurina, yang terkenal untuk meningkatkan tenaga dan ketangkasan fikiran.

Leave a Reply

Open chat