Cara Kurangkan Darah Tinggi

Cara Kurangkan Darah Tinggi

Cara Kurangkan Darah Tinggi ? Salam sejahtera semua, oklah hari ni nak sambung lagi pasal darah tinggi pulak. Bahaya darah tinggi ni, banyak cerita yang kita dengar pasal darah tinggi, macam silent killer, tetiba je, kena serangan. Jadi nak mantapkan lagi bacaan tekanan darah, supaya tak tinggi, cuba ikut 10 tips yang dicopy paste dari blog orang putih, selamat membaca.

Kurangkan Berat dan Jaga Pinggang Anda

Tekanan darah sering bertambah dengan peningkatan berat badan. Kehilangan hanya 10 paun (4.5 kilogram) boleh membantu mengurangkan tekanan darah anda. Secara umum, berat badan yang lebih anda kehilangan, yang menurunkan tekanan darah anda. Kehilangan berat badan juga membuat apa-apa ubat tekanan darah anda mengambil lebih berkesan. Anda dan doktor anda boleh menentukan berat badan sasaran anda dan cara terbaik untuk mencapainya. Cara Kurangkan Darah Tinggi

Selain menumpahkan pound, anda juga perlu menyimpan mata pada garis pinggang anda. Membawa berat badan yang terlalu banyak di sekeliling pinggang anda boleh menempatkan anda pada risiko yang lebih besar daripada tekanan darah tinggi. Secara umum:

  • Lelaki mempunyai risiko jika ukuran pinggang mereka adalah lebih besar daripada 40 inci (102 sentimeter, atau cm).
  • Wanita berisiko jika ukuran pinggang mereka adalah lebih besar daripada 35 inci (89 cm).
  • Lelaki Asia mempunyai risiko jika ukuran pinggang mereka adalah lebih besar daripada 36 inci (91 cm).
  • Wanita Asia mempunyai risiko jika ukuran pinggang mereka adalah lebih besar daripada 32 inci (81 cm).

Bersenam secara tetap

Aktiviti fizikal yang kerap – sekurang-kurangnya 30 hingga 60 minit pada kebanyakan hari dalam seminggu – boleh menurunkan tekanan darah anda dengan 4-9 milimeter merkuri (mm Hg). Dan ia tidak mengambil masa yang lama untuk melihat perbezaan. Jika anda tidak aktif, meningkatkan tahap senaman anda boleh menurunkan tekanan darah anda dalam masa hanya beberapa minggu

Anda mempunyai prehypertension – tekanan sistolik di antara 120 dan 139 atau tekanan diastolik antara 80 dan 89 – senaman boleh membantu anda mengelakkan membangunkan tekanan darah tinggi besar-besaran. Jika anda sudah mempunyai tekanan darah tinggi, aktiviti fizikal yang kerap boleh membawa tekanan darah anda turun ke tahap yang lebih selamat.

Berbincang dengan doktor anda mengenai membangunkan program senaman. Doktor anda boleh membantu menentukan sama ada anda memerlukan apa-apa sekatan senaman. Walaupun aktiviti sederhana selama 10 minit pada satu masa, seperti berjalan dan latihan kekuatan cahaya, boleh membantu.

Tetapi mengelakkan menjadi “pahlawan hujung minggu.” Cuba untuk memerah semua latihan anda dalam pada hujung minggu untuk membuat yang tidak aktif hari minggu bukan strategi yang baik. Mereka yang pecah secara tiba-tiba aktiviti sebenarnya boleh menjadi berisiko.

Makan makanan yang sihat

Makan diet yang kaya dengan bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran dan produk tenusu rendah lemak dan skimps pada lemak tepu dan kolesterol boleh menurunkan tekanan darah anda sehingga 14 mm Hg. Pelan pemakanan yang dikenali sebagai Pendekatan Pemakanan untuk Hentikan Hipertensi (DASH) diet.

Ia tidak mudah untuk mengubah tabiat makan anda, tetapi dengan tips ini, anda boleh mengamalkan diet yang sihat:

  1. Simpan satu diari makanan. Menulis apa yang anda makan, walaupun hanya untuk seminggu, boleh memberi penerangan mengejutkan pada tabiat makan yang sebenar anda. Memantau apa yang anda makan, berapa banyak, bila dan mengapa.
  2. Pertimbangkan meningkatkan kalium. Kalium boleh mengurangkan kesan sodium pada tekanan darah. Sumber terbaik kalium adalah makanan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bukan makanan tambahan. Berbincang dengan doktor anda mengenai tahap kalium yang terbaik untuk anda.
  3. Jadilah pelanggan yang bijak. Buat satu senarai membeli-belah sebelum menuju ke pasar raya untuk mengelakkan mengambil makanan ringan. Baca label makanan apabila anda membeli-belah dan berpegang kepada pelan-sihat makan anda apabila anda makan di luar, terlalu.
  4. Terluka sedikit kelonggaran. Walaupun diet DASH adalah panduan pemakanan sepanjang hayat, ia tidak bermakna anda perlu memotong keluar semua makanan yang anda suka. Ia OK untuk merawat diri sekali-sekala untuk makanan yang anda tidak akan mendapati pada menu diet DASH, seperti bar gula-gula atau kentang lecek dengan kuah.

Mengurangkan natrium dalam diet anda

Walaupun pengurangan kecil dalam natrium dalam diet anda dapat mengurangkan tekanan darah sebanyak 2 hingga 8 mm Hg. Cadangan-cadangan untuk mengurangkan natrium adalah:

Hadkan natrium kepada 2,300 miligram (mg) sehari atau kurang.

Satu tahap sodium yang lebih rendah – 1,500 mg sehari atau kurang – sesuai untuk orang-orang 51 tahun atau lebih tua, dan individu tanpa mengira usia yang yang Afrika-Amerika atau mempunyai tekanan darah tinggi, kencing manis atau penyakit buah pinggang kronik.

Untuk mengurangkan natrium dalam diet anda, pertimbangkan tips ini:

Menjejaki berapa banyak garam dalam diet anda. Simpan satu diari makanan untuk menganggarkan berapa banyak natrium adalah apa yang anda makan dan minum setiap hari.

Baca label makanan. Jika boleh, memilih alternatif rendah natrium daripada makanan dan minuman yang biasanya anda membeli.

Makan makanan yang diproses lebih sedikit. Kerepek kentang, makan malam beku, daging dan daging makan tengah hari diproses adalah tinggi dalam natrium.

Jangan tambah garam. Hanya 1 tahap sudu teh garam mempunyai 2,300 mg natrium. Menggunakan herba atau rempah, dan bukannya garam, untuk menambah rasa lebih kepada makanan anda.

Kemudahan ke dalamnya. Jika anda tidak merasa seperti anda secara drastik boleh mengurangkan natrium dalam diet anda secara tiba-tiba, mengurangkan secara beransur-ansur. Lelangit anda akan menyesuaikan diri dari masa ke masa. Cara Kurangkan Darah Tinggi

Hadkan jumlah alkohol yang anda minum

Alkohol boleh kedua-dua baik dan buruk untuk kesihatan anda. Dalam jumlah yang kecil, ia berpotensi untuk menurunkan tekanan darah anda dengan 2 hingga 4 mm Hg. Tetapi itu kesan perlindungan hilang jika anda minum terlalu banyak alkohol – biasanya lebih daripada satu minuman sehari bagi wanita dan lelaki yang lebih tua daripada umur 65 tahun, atau lebih daripada dua hari untuk lelaki umur 65 tahun dan ke bawah. Juga, jika anda biasanya tidak minum alkohol, anda tidak perlu memulakan minuman sebagai satu cara untuk menurunkan tekanan darah anda. Ada bahaya yang lebih daripada manfaat untuk minum arak.

Jika anda minum lebih daripada jumlah yang sederhana itu, alkohol sebenarnya boleh meningkatkan tekanan darah dengan beberapa mata. Ia juga boleh mengurangkan keberkesanan ubat tekanan darah tinggi.

Mengesan corak minuman anda. Bersama-sama dengan buku harian makanan anda, menyimpan diari alkohol untuk mengesan pola minum sebenar anda. Satu minuman sama dengan 12 auns (355 mililiter, atau mL) bir, 5 auns wain (148 mL) atau 1.5 auns 80-bukti minuman keras (45 mL). Jika anda minum lebih daripada jumlah yang disyorkan, mengurangkan.

Pertimbangkan tirus off. Jika anda seorang peminum berat, tiba-tiba menghapuskan semua alkohol sebenarnya boleh mencetuskan tekanan darah tinggi yang teruk selama beberapa hari. Oleh itu, apabila anda berhenti minum, melakukannya dengan pengawasan doktor atau berkurangan perlahan-lahan, dalam tempoh satu hingga dua minggu.

Tidak pesta minum-minum. Pesta minum-minum – mempunyai empat atau lebih minuman berturut-turut – boleh menyebabkan peningkatan besar dan secara tiba-tiba dalam tekanan darah, sebagai tambahan kepada masalah kesihatan yang lain.

Elakkan produk tembakau dan asap rokok

Di atas semua bahaya lain merokok, nikotin dalam produk tembakau boleh meningkatkan tekanan darah anda sebanyak 10 mm Hg atau lebih sehingga satu jam selepas anda merokok. Merokok sepanjang hari bermakna tekanan darah anda boleh kekal sentiasa tinggi.

Anda juga harus mengelak daripada asap rokok. Terhidu asap daripada orang lain juga mendedahkan anda kepada risiko masalah kesihatan, termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Kurangkan pengambilan kafein

Memainkan peranan kafein dalam tekanan darah masih diperdebatkan. Minum minuman berkafein buat sementara waktu boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah anda, tetapi ia tidak jelas sama ada kesannya adalah sementara atau berkekalan.

Untuk melihat jika kafein meningkatkan tekanan darah anda, memeriksa tekanan anda dalam tempoh 30 minit minum secawan kopi atau minuman berkafein lain anda kerap minum. Jika tekanan darah anda meningkat sebanyak lima hingga 10 mata, anda mungkin sensitif kepada tekanan darah yang meningkatkan kesan kafein.

Mengurangkan tekanan anda

Tekanan atau kecemasan sementara boleh meningkatkan tekanan darah. Ambil sedikit masa untuk berfikir tentang apa yang menyebabkan anda berasa tertekan, seperti kerja, keluarga, kewangan atau penyakit. Sebaik sahaja anda tahu apa yang menyebabkan tekanan anda, pertimbangkan bagaimana anda boleh menghilangkan atau mengurangkan tekanan.

Jika anda tidak boleh menghapuskan semua tekanan anda, anda sekurang-kurangnya dapat menampung dengan mereka dengan cara yang lebih sihat. Ambil rehat untuk latihan dalam-pernafasan. Dapatkan urutan atau mengambil yoga atau meditasi. Jika bantu diri tidak berfungsi, mencari seorang profesional untuk kaunseling.

Memantau tekanan darah anda di rumah dan membuat temu janji doktor tetap ini

Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda mungkin perlu untuk memantau tekanan darah anda di rumah. Belajar untuk diri memantau tekanan darah anda dengan lengan atas monitor boleh membantu memberi motivasi kepada anda. Berbincang dengan doktor anda mengenai pemantauan di rumah sebelum memulakan.

Lawatan yang kerap ke doktor anda juga mungkin menjadi sebahagian daripada rutin biasa anda. Lawatan akan membantu menjaga tab pada tekanan darah anda.

Mempunyai penjagaan doktor utama. Orang yang tidak mempunyai penjagaan doktor utama merasa sukar untuk mengawal tekanan darah mereka. Jika anda boleh, melawat kemudahan penjagaan kesihatan yang sama atau profesional untuk semua keperluan penjagaan kesihatan anda.

Lawati doktor anda secara berkala. Jika tekanan darah anda tidak dikawal dengan baik, atau jika anda mempunyai masalah perubatan yang lain, anda mungkin perlu untuk melawat doktor anda setiap bulan untuk mengkaji rawatan anda dan membuat pelarasan. Jika tekanan darah anda di bawah kawalan, anda mungkin perlu untuk melawat doktor anda hanya setiap enam hingga 12 bulan, bergantung kepada syarat-syarat lain yang anda mungkin mempunyai. Cara Kurangkan Darah Tinggi

Dapatkan sokongan dari keluarga dan rakan-rakan

Keluarga yang menyokong dan rakan-rakan boleh membantu meningkatkan kesihatan anda. Mereka akan menggalakkan anda untuk menjaga diri anda, memandu anda ke pejabat doktor atau memulakan program senaman dengan anda untuk mengekalkan tekanan darah yang rendah anda. Berbincang dengan keluarga dan rakan-rakan mengenai bahaya tekanan darah tinggi anda.

Jika anda mendapati anda memerlukan sokongan luar keluarga dan rakan-rakan anda, pertimbangkan untuk menyertai kumpulan sokongan. Ini boleh menghubungkan anda dengan orang-orang yang boleh memberi anda dorongan emosi atau moral dan yang boleh menawarkan tips praktikal untuk menangani keadaan anda. Cara Kurangkan Darah Tinggi

cara kurangkan darah tinggi vivix

BONUS : Cara Mudah Nak Turunkan Darah TINGGI . Keajaiban Resveratrol Dalam VIVIX

Resveratrol dalam vivix membantu menyelesaikan tekanan darah tinggi (hypertension) melalui beberapa mekanisme. 

Ia menurunkan keradangan sel ke dalam dinding pembuluh darah dan menaikkan kemampuan pembuluh darah tersebut untuk bertindakbalas dengan perubahan dalam tekanan darah. 

Tambahan lagi, resveratrol sudah dikenalpasti baru-baru ini untuk menurunkan ketegangan pembuluh darah dan otot jantung yang menyebabkan hypertension berlaku. 

Resveratrol juga bertindak didalam sel otak untuk menaikkan tekanan darah yang disebabkan oleh faktor pemakanan atau hormon.

Macam Mana Vivix Bantu Pesakit Darah Tinggi dan Kolesterol Tinggi ?

Vivix ni supplemen yang merawat punca penyakit. Dia tidak berfungsi seperti ubat darah tinggi yang bertujuan merendahkan tekanan darah. Tekanan darah tinggi berkait rapat dengan kolesterol tinggi. Ia menyumbat dinding arteri dengan lemak lemak tepu. Jadi bentuk arteri menjadi tidak normal dan laluan darah tidak berlaku dengan baik.

Bayangkan kita berjalan di laluan yang sempit, perlu menyelit sana sini untuk meloloskan diri. Kadang kadang perlu pressure diri supaya dapat lalu. Dalam vivix ada Polyganum yang fungsinya khusus untuk pembersihan kolesterol.

InsyaAllah bila detoks dan kolesterol dpt disingkirkan, tekanan akan jadi normal dan terkawal. Jadi memang tiada masalah utk peringkat permulaan makan keduanya bersama sama cuma ada cara pengambilannya. Di samping kita jaga pemakanan sbb kolesterol dtg dari makanan.

Testimonial VIVIX Darah Tinggi

vivix untuk mak sihat
darah tinggi set detokx shaklee
vivix tekanan darah turun
vivix untuk pesakit darah tinggi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *