Beza Vitamin C Semulajadi Dengan Sintetik

Beza Vitamin C Semulajadi Dengan Sintetik

PENTING KE PENGAMBILAN VITAMIN C?

Yes sangat penting!

Dengan situasi semasa sekarang nih sangat lah penting untuk kita kuatkan our immune system and one of the way recommended by Doctors is to supplement your daily nutrition with VITAMIN C.

Badan kita tak mampu nak hasilkan VITAMIN C sendiri, sebab tu kena cari sumber dari luar. Siapa yang jenis senang jatuh sakit lagi lah digalakkan untuk consume VITAMIN C.

Virus ni kita tak nampak. Once dah masuk dalam badan, virus tuu boleh duplicate dengan sangat cepat! That is why immune system dalam badan kena kuat

Tak kisah pun korang nak makan VITAMIN C brand apa. But the best cari lah yang natural source bukan yang sintetik ya

Macam mana nak bezakan VITAMIN SEMULA JADI dengan yang SINTETIK?

▪️Penghasilan Vitamin sintetik dimanipulasi daripada bahan-bahan kimia yang mempunyai ciri seakan-akan bahan yang terdapat dalam ascorbic acid, contohnya VITAMIN C yang mempunyai formula empirik C6H806. Oleh itu, penghasilan acid acsorbic ini boleh sahaja dihasilkan dengan molekul-molekul kimia sehingga terbentuknya empiric C6H806.

▫️Penghasilan vitamin semula jadi pula dihasilkan dari ekstrak bahan-bahan semula jadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pengambilan ekstrak buah limau dan jagung untuk menghasilkan VITAMIN C.

▪️ Vitamin sintetik menggunakan warna tiruan manakala vitamin semula jadi tidak. Nak tahu macam mana nak kenalpasti vitamin tu guna pewarna tiruan? Cuba genggang vitamin tu dalam jangka masa yang lama kata laa dalam 20 minit. Tengok kalau warna dia melekat kat tapak tangan itu menunjukkan ia vitamin sintetik.

▫️ Kalau vitamin semula jadi, pegang lah tablet dia lama mana pun, warna tak akan melekat pada tapak tangan.

▪️ Vitamin sintetik akan memberi kesan kepada buah pinggang dalam jangka masa panjang. Ini kerana vitamin sintetik tidak larut air dan lemak. Proses pencernaannya akan tersekat pada buah pinggan dan memberi impak kepada buah pinggang yang cenderung untuk menjadi rosak.

▫️Bebeza dengan vitamin semula jadi, ia larut air dan lemak yang membolehkan ia diproses dengan baik melalui buah pinggang dan tidak menjadi toxin sepert

Leave a Reply

Open chat